microbio1

 

Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Τροφίμων έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τρόφιμα, πρώτες ύλες και νερό για παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών και αλλοιογόνων βακτηρίων. Μπορεί να γίνει ταυτοποίηση άγνωστων μικροοργανισμών σε επίπεδο είδους καθώς και ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών σε τρόφιμα με ταχείες μεθόδους. Ενδεικτικά μπορούν να γίνουν οι παρακάτω αναλύσεις:

  • Μικροβιολογική ανάλυση και εξέταση τροφίμων, πρώτων υλών και νερού
  • Έλεγχος περιστατικών μικροβιολογικής μόλυνσης
  • Μικροβιολογική ανάλυση που καθορίζει τη διάρκεια ζωής του τροφίμου
  • Challenge testing (Επιμόλυνση ενός τροφίμου με σχετικούς για το συγκεκριμένο τρόφιμο μικροοργανισμούς και μελέτη της συμπεριφοράς του μικροοργανισμού σε συνθήκες αποθήκευσης κατά τη διάρκεια ζωής του τροφίμου)
  • Ταυτοποίηση άγνωστων μικροοργανισμών
  • Ταχείες μέθοδοι μικροβιολογικής ανάλυσης (Δυνατότητα ελέγχου για παρουσία παθογόνων βακτηρίων όπως Salmonella, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157, Camplylobacter jejuni)
  • Ανάλυση για την παρουσία σταφυλοκοκκικής εντεροτοξίνης
  • Αντιμικροβιακή ανάλυση/προφίλ διάφορων ουσιών
  • Συμβουλές όσον αφορά το κατά πόσο τα συστατικά/ιδιότητες ενός τροφίμου (οξύτητα, αλάτι ή ζάχαρη, συντηρητικά) μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής του.

Το ερευνητικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας Τροφίμων αποτελείται από τρείς χώρους:

  1. Το κεντρικό ερευνητικό εργαστήριο όπου διεξάγονται τα πειράματα
  2. Το εργαστήριο ερευνητικών οργάνων.
  3. Το παρασκευαστήριο και οι ατμοκλίβανοι αποστείρωσης.

Εξοπλισμός Ερευνητικού Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Τροφίμων

  • Συσκευή καταγραφής της κινητικής ανάπτυξης μικροοργανισμών (Bioscreen C). Μέτρηση καμπύλης ανάπτυξης βακτηρίων, μύκητες-ζύμες και σπόρων (200 δείγματα σε μια μέτρηση)
  • miniVIDAS® Biomerieux αυτοματοποιημένος πολυπαραμετρικός ανοσολογικός αναλυτής, για τον έλεγχο παθογόνων βακτηρίων σε τρόφιμα και μέτρηση σταφυλοκοκκικής εντεροτοξίνης
  • Υπερκαταψύκτης θερμοκρασίας -86 °C της εταιρείας Thermo Scientific, model 902
  • Οπτικό μικροσκόπιο της εταιρείας Zeiss, model Axion Star, με προσαρμοσμένη φωτογραφική μηχανή και οπτικά μικροσκόπια Zeiss, model Axion Star plus
  • Θάλαμος κάθετης νηματικής ροής, Top Safe, class II, type2, BIOAIR
  • Ψυχόμενους επωαστικούς κλίβανους, από 0°C ως 99.9 °C με 12 διαφορετικά προγράμματα, Friocell 111, MMM group
  • Επωαστικούς κλίβανους από 5°C πάνω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος ως 99.9°C, Incucell 111, MMM group
  • Δυο κλίβανοι υγρής αποστείρωσης, ξηραντήρας
  • Μικροφυγόκεντρος eppendorf, καταμετρητές αποικιών, αναδευόμενες θερμαντικές εστίες, ζυγοί, pH-μετρο, ψυγεία.

Υπεύθυνη Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Τροφίμων: Δρ. Λυκοτραφίτη Ελένη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τ.Θ. 141, Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 57400

Τηλ.: 2310 013800

microbio7 microbio6