Το Τμήμα έχει σημαντική παρουσία στον χώρο της έρευνας αναλαμβάνοντας την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων με σκοπό την παραγωγή γνώσης, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων καθώς και την προβολή του Τμήματος στην επιστημονική κοινότητα.
Οι βασικοί φορείς χρηματοδότησης των προγραμμάτων είναι το πρόγραμμα «Αρχιμήδης» της ΓΓΕΤ, τα προγράμματα «Αριστεία» και «Συνεργασία», η δράση «Κουπόνια Καινοτομίας της ΓΓΕΤ», η Επιτροπή Ερευνών του ΑΤΕΙΘ όπως και ιδιώτες στο πλαίσιο συνεργασίας του Τμήματος με την βιομηχανία. Τα περισσότερα προγράμματα που εκτελούνται στο Τμήμα δίνουν την δυνατότητα επ΄αμοιβή συνεργασίας με εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες (μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς φοιτητές καθώς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές) εμπλουτίζοντας το δυναμικό και τα ερευνητικά αντικείμενα του Τμήματος. Μέσω ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων τα οποία υλοποιήθηκαν από ΕΠ αλλά και το Τμήμα συνολικά, έχουν δημιουργηθεί αξιόλογες (ακόμα και σε διεθνές επίπεδο) ερευνητικές υποδομές.
Περισσότερα από 30 ερευνητικά προγράμματα έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται στο Τμήμα κατά την τελευταία 5ετία με συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των μελών ΕΠ του Τμήματος. Ο παρακάτω πίνακας παραθέτει κάποια από αυτά:
Τίτλος Προγράμματος | Έναρξη-Λήξη | Πηγή Χρηματοδότησης | Συνεργαζόμενοι Φορείς |
Isolation and Characterization of Polysaccharides and Oligosaccharides from Okra (Abelmoschus esculentus) | 2012 – σήμερα | Αρχιμήδης ΙΙΙ | ΑΤΕΙΘ, ΑΠΘ, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας |
Mechanical and structural properties at the nanoscale of semiconducting films for opto- and microelectronic applications | 2012 – σήμερα | Αρχιμήδης ΙΙΙ | |
Ενίσχυση της απόδοσης των βιοκοινωνιών ενεργού ιλύος για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων με δύσκολα αποδομήσιμες οργανικές ουσίες | 2012 – σήμερα | Αρχιμήδης ΙΙΙ | |
Έλεγχος των επιπέδων μυκοτοξινών και ραδιενέργειας σε προϊόντα σιτηρών του ελλαδικού χώρου | 2012 – σήμερα | Αρχιμήδης ΙΙΙ | ΕΛΓΟ-Δήμητρα/ Ινστ. Σιτηρών |
Ανάπτυξη μελετών περιπτώσεων και διαδικτυακών εφαρμογών για την προσομοίωση φυσικοχημικών φαινομένων και διεργασιών στην επεξεργασία τροφίμων | 2012 – σήμερα | Αρχιμήδης ΙΙΙ | TEI Κεντρικής Μακεδονίας |
Παραγωγικά χαρακτηριστικά και ποιότητα προϊόντων του Ελληνικού βουβάλου (Bubalus bubalis) σε παραδοσιακές συνθήκες εκτροφής | 2012-σήμερα | Αρχιμήδης ΙΙΙ | ΑΠΘ, Γεωπονικό Πανεπ. Αθηνών, TEI Κεντρικής Μακεδονίας, ΥΑΑΤ, ΕΘΙΑΓΕ, Banat’s University και Romanian Academy of Agricultural and Forestry Sciences (Ρουμανία) |
Συνδυασμένες τεχνικές για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων από βιομηχανίες τροφίμων με βιοαντιδραστήρες μεμβρανών | 2012-σήμερα | Αρχιμήδης ΙΙΙ | |
Εμπορικά σκευάσματα Spirulina: Αναγνωρισμένα ωφέλη και κρυφοί κίνδυνοι | 2013-2015 | Αρχιμήδης ΙΙΙ | Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΑΠΘ |
Καινοτόμες εφαρμογές στην τεχνολογία παρασκευής προϊόντων κεφίρ | 2012-σήμερα | Αρχιμήδης ΙΙΙ | |
Καινοτόμος τεχνική για τον προσδιορισμό της ποιότητας των ελαίων τηγανίσματος που βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας των τηγανητών τροφίμων | 2014-σήμερα | Αριστεία ΙΙ | |
Νέες διεργασίες για την αντιμετώπιση της ρύπανσης σε βιοαντιδραστήρες μεμβρανών | 2012 – σήμερα | ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΙ | ΑΠΘ, Μηχανικοί Περιβάλλοντος, Λουφάκης Χημικά |
Ολοκληρωμένη επεξεργασία των υγρώναποβλήτων μελάσας υψηλής συγκέντρωσης για την ανάκτηση προϊόντων υψηλής
προστιθέμενης αξίας και τη μείωση των ρυπαντικών φορτίων |
2012-σήμερα | ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΙ | ΑΠΘ, ΖΑΝΑΕ, ΕΠΕΜ |
Ανάκτηση, Χαρακτηρισμός και Πρακτικές Εφαρμογές Υδροκολλοειδών κατάλληλων για Τρόφιμα από Υποπροϊόντα Ελιάς και Σταφυλιού | 2012 – σήμερα | ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ | ΑΤΕΙΘ, ΑΠΘ, Κoυκάκης ΑΕ, Condito ABEE |
Καινοτόμες υβριδικές διεργασίες με χρήση νανοπορωδών μεμβρανών για την επεξεργασία νερών | 2011-σήμερα | ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ | ΙΤΧΗΔ/ΕΚΕΤΑ, ΑΠΘ, INTERGEO, ΕΡΓΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ |
Επίδραση της απόστασης αρμαθιών στην ποιότητα μυδιών στα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης | 2013-σήμερα | Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2007-2013 | ΑΤΕΙΘ, Τμ. Τεχνολογίας Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών |
Προσδιορισμός και ταυτοποίηση καινοτόμων προϊόντων Π. Ο. ή Π. Γ. Ε. Αμβρακικού συγκεκριμένων ειδών της ιχθυοπανίδας του Αμβρακικού κόλπου στο πλαίσιο της αξιοποίησης και της αειφόρου διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων του κόλπου | 2014-2016 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ | ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ |
Efficient Co-Extraction of Gelatin and Lipids from Fatty Fish Processing By-Products | 2012 – σήμερα | ΓΓΕΤ. Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών | |
Ανάπτυξη διαδικασίας παραγωγικής απόσταξης ρίγανης και άλλων ελληνικών βοτάνων για την βελτιστοποίηση των αντισηπτικών τους ιδιοτήτων | 2009-2011 | Κουπόνι Καινοτομίας της ΓΓΕΤ | Panaroma AE |
Μελέτη φυσικοχημικών χαρακτηριστικών και κατάλληλης θερμικής επεξεργασίας έτοιμου πουρέ πατάτας με σκοπό τη δημιουργία ενός μικροβιολογικά ασφαλούς προϊόντος | 2011-2012 | Κουπόνι Καινοτομίας της ΓΓΕΤ | Τάντση Αυγούστα |
Ολοκληρωμένη επεξεργασία αποβλήτων με υψηλή περιεκτικότητα σε μελάσσα για την ανάκτηση προιόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία και τη μείωση του ρυπαντικού φορτίου | 2012 – σήμερα | Επιτροπή Ερευνών του ΑΤΕΙΘ | |
Μικροενθυλάκωση αντιοξειδωτικών φυτικών εκχυλισμάτων της οικογένειας Lamiaceae από λεπτά υμένια χιτίνης / χιτοζάνης | 2009-2011 | Επιτροπή Ερευνών του ΑΤΕΙΘ | |
Καινοτόμος τεχνική προσδιορισμού ποιότητας τηγανισμένων ελαίων | 2009-2013 | Επιτροπή Ερευνών του ΑΤΕΙΘ | |
Παρασκευή και μελέτη νέων βιοαποικοδομήσιμων /βιοσυμβατών νανοσύνθετων υλικών | 2012 | Επιτροπή Ερευνών του ΑΤΕΙΘ | Queen’s University at Kingston Canada, ΑΠΘ, ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας |
ISEKI_Food 4 -Towards the innovation of the food chain through innovation of education in Food Studies Contr. No 518415-LLP-1-2011-1-IT-Erasmus-ENW | 2011-σήμερα | ERASMUS THEMATIC NETWORK | Università degli Studi di Teramo |
Βιοϋλικά από φυσικά πολυμερή για εφαρμογές μεταφοράς φαρμάκων | 2012-σήμερα | ΙΚΥ | University of Wurzburg, Germany |
Ανάπτυξη αρτοσκευασμάτων ελεύθερων γλουτένης με υψηλό πρωτεϊνικό περιεχόμενο και υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες μέσω της εκμετάλλευσης εδώδιμων φυτών | 2011-2013 | ΕΣΠΑ Κύπρου ΥΓΕΙΑ/ΤΡΟΦΗ/0609(ΒΙΕ)/08 | Γενικό Χημείο Κύπρου |
Αναλύσεις εκπομπών στα απαέρια της Βιομηχανίας Κατεργασίας Σιδήρου ΣΟΒΕΛ | 2012 – 2013 | ΣΟΒΕΛ | |
Επίδραση προσθέτων και άλλων ουσιών στις φυσικοχημικές και οργανοληπτικές ιδιότητες αλλαντικών | 2011-2013 | Σιββάς ΑΕ | |
Διαγνωστική μελέτη του προβλήματος της μετανάστευσης συστατικών της γέμισης των croissants στην ψίχα του αρτοσκευάσματος | 2013-2013 | CHIPITA SA | CHIPITA SA |
Δοκιμές παραγωγής σε πιλοτική κλίμακα και αποστείρωσης γαλακτώματος τύπου «κρέμας γάλακτος με φυτικά λιπαρά» | 2013-2013 | ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ | ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ |
Ανάπτυξη και εισαγωγή βιοτεχνολογικών καινοτομιών, που αξιοποιούν μοριακούς γενετικούς δείκτες, στη γενετική βελτίωση της καλλιεργούμμενης τσιπούρας (Sparus aurata) | 2013-2015 | ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α. Ε. | ΕΛΚΕΘΕ |
Χαρακτηρισμός γυάλινων περιεκτών | 2013-2013 | Ν. ΩΝΑΣΗΣ ΑΕ | Ν. ΩΝΑΣΗΣ ΑΕ |
Μελέτη της επίδρασης της σύστασης και της θερμικής επεξεργασίας γαλακτωμάτων στις ιδιότητες της λιπαρής φάσης | 2015-2015 | ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ | ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ |
Μελέτη φαινομένων που συμβαίνουν κατά τη συντήρηση συστημάτων πραλίνας και μαρμελάδας εντός της ζύμης του croissant | 2014-2015 | CHIPITA SA | CHIPITA SA |